Fablus.nl logo

Overgangtips die jou helpen.

Fablus • Sep 20, 2020
Iedereen heeft wel een goede tip voor je wat je zou kunnen doen tegen de symptomen van de overgang. Met de volgende tips helpen ook wij je vast op weg.

Drink minder alcohol, want dat verergert juist de opvliegers.

Opvliegers krijg je vaak op momenten dat het niet uitkomt, zoals tijdens een (online)vergadering, in de paskamer of op een feestje. Om de effecten te verminderen is het goed om te weten dat het gebruik van alcohol de opvliegers juist versterkt door het verwijden van de bloedvaten. Dus minder alcohol helpt echt. Geniet gewoon, maar met mate.

 

Vermijd toegevoegde suikers en enkelvoudige koolhydraten om je fitter te voelen.

Het is altijd goed om bewust met je eten bezig te zijn. Want zeker als je je minder fit voelt is het goed om te kijken naar wat je daaraan kunt doen. Vermijd dan zoveel mogelijk toegevoegde suikers en enkelvoudige koolhydraten die je in wit brood, witte pasta en witte rijst vindt. Deze enkelvoudige koolhydraten zorgen namelijk voor schommelingen in je bloedsuikerniveau waardoor je je minder energiek gaat voelen.

 

Last van nachtzweten? Zorg goed voor je lever door zo puur mogelijk te eten.

Eet zo puur mogelijk, want in voorverpakte maaltijden zitten vaak veel toevoegingen die niet goed zijn voor je lever. Te veel zout en e-nummers belasten je lever extra zwaar. ’s Nachts moet je lichaam dan hard aan de slag om de afvalstoffen te verwerken en uit te zweten. Vandaar dat je nachtzweten kunt verminderen als je gezond en puur eet.

 

Voorkom stijve spieren met extra rekken en strekken.

Als je lang stilzit achter je computer merk je vaak dat je spieren al snel wat stijf aanvoelen. Zorg dat je zoveel mogelijk beweegt door regelmatig op te staan of doe wat rek- en strekoefeningen om alles soepel te houden. In beweging blijven helpt nu eenmaal goed.

 

Slechte nachten: zorg voor de juiste balans tussen licht en donker

Als je overdag weinig buitenkomt, dan maak je te weinig serotonine of zoals vaak genoemd het gelukshormoon aan. Serotonine heeft invloed heeft op o.a. het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Kortom, volgens mij genoeg redenen om in ieder geval veel meer frisse buitenlucht op te gaan doen. Daarnaast is het altijd goed om je slaapkamer goed donker te maken, want daarmee wordt de melatonine aanmaak gestimuleerd.  

 


Deel dit artikel

Meer Blogs & Tips

Geheugenverlies tijdens de overgang. Mist in je hoofd tijdens de overgang.
By Carolijn 18 Mar, 2021
Hormonen en vergeetachtigheid Oestrogeen is, naast dat het zorgt voor onze hart- en bloedvaten, botten en slijmvliezen, ook van grote invloed op ons geestelijk welzijn. Ook het hormoon progesteron speelt een enorme rol bij onze hersenfunctie. De overgang zorgt voor een afname van deze 2 hormonen. Je begrijpt dat dit dus een behoorlijke impact kan hebben op de werking van je hersenen, waardoor je vergeetachtiger wordt en het gevoel hebt alsof er mist in je hoofd zit in plaats van hersenen. Super vervelend natuurlijk, maar wij hebben hieronder 9 tips voor je op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om dat blubberbrein weer een beetje in het gareel te krijgen. Wat kan je doen om jezelf een beetje te helpen? Als je vergeetachtig bent, helpt het om nieuwe informatie die je van iemand krijgt, even hardop te herhalen. Zo bevestig je de boodschap voor jezelf en zal je het beter onthouden. Hetzelfde geldt als je van jezelf iets moet onthouden, zeg het hardop of maak er een notitie van. Stel je verwachtingen
Kort lontje, stemmingswisselingen, heksengedrag tijdens de overgang? Zo kom je er vanaf.
By Carolijn 19 Feb, 2021
Tips voor stemmingswisselingen, kort lontje, moodswings tijdens de overgang. En hoe kom je af van moodswings, stemmingswisselingen, heksengedrag en dat korte lontje tijdens de menopauze.
Nachtzweten, verminderd libido en ik ben nog maar 42?!
By Ariadne de Gooijer 10 Dec, 2020
Rond mijn 42e begon ik vage klachten te krijgen. Ik had na de geboorte van de derde weer een spiraaltje laten plaatsen maar het voelde toch niet lekker. Ik was moe en verder, nou ja, gewoon vage klachten. Was ik in de overgang?
Show More
Share by: