Blog & tips
We zijn als Fablus altijd bezig om ons natuurlijke antwoord op overgangsverschijnselen te delen met jou. Naast onze andere uitingen doen we dat ook op onze site met blogs en tips. Volg ons op social media en blijf op de hoogte!
Tips

Hormonen en vergeetachtigheid
Oestrogeen is, naast dat het zorgt voor onze hart- en bloedvaten, botten en slijmvliezen, ook van grote invloed op ons geestelijk welzijn. Ook het hormoon progesteron speelt een enorme rol bij onze hersenfunctie.
De overgang zorgt voor een afname van deze 2 hormonen. Je begrijpt dat dit dus een behoorlijke impact kan hebben op de werking van je hersenen, waardoor je vergeetachtiger wordt en het gevoel hebt alsof er mist in je hoofd zit in plaats van hersenen.
Super vervelend natuurlijk, maar wij hebben hieronder 9 tips voor je op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om dat blubberbrein weer een beetje in het gareel te krijgen.
Wat kan je doen om jezelf een beetje te helpen?
Als je vergeetachtig bent, helpt het om nieuwe informatie die je van iemand krijgt, even hardop te herhalen. Zo bevestig je de boodschap voor jezelf en zal je het beter onthouden. Hetzelfde geldt als je van jezelf iets moet onthouden, zeg het hardop of maak er een notitie van.
Stel je verwachtingen

Tips tegen opvliegers. Ze komen altijd op de momenten dat het je het minst uitkomt die opvliegers. Bijvoorbeeld tijdens een presentatie of gewoon als je net lekker ligt te slapen waardoor je vervolgens weer klaar wakker bent. Onaangenaam en super vervelend. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk van af. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen. Uit ervaring kan ik je zeggen: "Het werkt!"
Blogs

Programmamaker Elles de Bruin (inmiddels 57) is gedoken in de wereld van de menopauze en neemt je mee in de 8-delige podcast serie ‘Opvliegers’*. Waarin zij naast haar eigen verhaal, ook artsen, psychologen, ervaringsdeskundigen en mannen aan het woord laat komen. Met tussendoor de nodige dosis humor.

We kunnen er gewoon keihard niet omheen, die overgang komt hoe dan ook. De ene vrouw merkt er bijna niets van terwijl de ander zich heel slecht kan voelen. Wist je dat 8 op de 10 vrouwen in meer of mindere mate klachten ervaart? Maar hoe komt dat nou, wanneer begint het en wat gebeurt er precies tijdens die overgang?

Vriendinnen merken op dat je de laatste tijd wat minder energie hebt, of je partner vindt dat je over het minste geringste zeurt en je kinderen schrikken van je plotselinge woede-uitbarstingen. Zelf denk je misschien dat dat komt omdat je niet goed slaapt, het te druk is op het werk of omdat je ongesteld moet worden... En dan zegt je vriendin opeens: “Ben je soms in de overgang?”.