Fablus.nl logo

“Help, ben ik nu al in de overgang?!”

Thessa Britte • Sep 21, 2020
Vriendinnen merken op dat je de laatste tijd wat minder energie hebt, of je partner vindt dat je over het minste geringste zeurt en je kinderen schrikken van je plotselinge woede-uitbarstingen. Zelf denk je misschien dat dat komt omdat je niet goed slaapt, het te druk is op het werk of omdat je ongesteld moet worden... En dan zegt je vriendin opeens: “Ben je soms in de overgang?”.


Het leek altijd heel ver weg en nog niets om over na te denken, maar vroeg of laat realiseren bijna alle vrouwen zich dat er dingen veranderen in hun lichaam en geest. Niet van de ene op de andere dag, maar in een verloop van jaren. Stijve spieren, onrustige nachten, een kilootje meer, een slappere huid, geen zin in seks, warmte- en woedeaanvallen of gewoon permanent een donkere wolk boven je hoofd. En dan komt het moment dat iemand fijntjes opmerkt dat je misschien wel in de menopauze beland bent.

 

Bij de meeste vrouwen heerst het idee dat de overgang pas begint als je rond de vijftig bent. Dus als jij last hebt van allerlei kwaaltjes op je veertigste, dan denk je niet gelijk aan de overgang. Want de overgang is nog niet aan de orde is als je nog gewoon ongesteld bent? Dat is jammer genoeg niet zo, want er zijn al verschillende tekenen van de overgang die zich heel voorzichtig kunnen openbaren rond je 40ste of zelfs eerder.

 

Tijdens het proces van de overgang, dat jaren in beslag kan nemen, schommelt je oestrogeenspiegel eerst en daalt deze uiteindelijk. Je lichaam moet zoeken naar een nieuwe hormonale balans. En hoewel je je bijna niet kunt voorstellen dat je dit onzichtbare en onvoorspelbare proces kunt beïnvloeden, is het zeker goed mogelijk om de effecten te verminderen. Want elke dag die je goed eet, dat je zorgt voor voldoende vitamines, lekker beweegt en goed slaapt, is er weer één die de overgangseffecten positief beïnvloedt.

 

Zorg dus goed voor je lichaam en luister ernaar. Start het liefst vanaf je 40e met bewust(er) leven. Want hoe fitter je de overgang ingaat, hoe gezonder je eruit komt. Ook wel zo fijn voor je omgeving ;).


Deel dit artikel

Meer Blogs & Tips

Geheugenverlies tijdens de overgang. Mist in je hoofd tijdens de overgang.
By Carolijn 18 Mar, 2021
Hormonen en vergeetachtigheid Oestrogeen is, naast dat het zorgt voor onze hart- en bloedvaten, botten en slijmvliezen, ook van grote invloed op ons geestelijk welzijn. Ook het hormoon progesteron speelt een enorme rol bij onze hersenfunctie. De overgang zorgt voor een afname van deze 2 hormonen. Je begrijpt dat dit dus een behoorlijke impact kan hebben op de werking van je hersenen, waardoor je vergeetachtiger wordt en het gevoel hebt alsof er mist in je hoofd zit in plaats van hersenen. Super vervelend natuurlijk, maar wij hebben hieronder 9 tips voor je op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om dat blubberbrein weer een beetje in het gareel te krijgen. Wat kan je doen om jezelf een beetje te helpen? Als je vergeetachtig bent, helpt het om nieuwe informatie die je van iemand krijgt, even hardop te herhalen. Zo bevestig je de boodschap voor jezelf en zal je het beter onthouden. Hetzelfde geldt als je van jezelf iets moet onthouden, zeg het hardop of maak er een notitie van. Stel je verwachtingen
Kort lontje, stemmingswisselingen, heksengedrag tijdens de overgang? Zo kom je er vanaf.
By Carolijn 19 Feb, 2021
Tips voor stemmingswisselingen, kort lontje, moodswings tijdens de overgang. En hoe kom je af van moodswings, stemmingswisselingen, heksengedrag en dat korte lontje tijdens de menopauze.
Nachtzweten, verminderd libido en ik ben nog maar 42?!
By Ariadne de Gooijer 10 Dec, 2020
Rond mijn 42e begon ik vage klachten te krijgen. Ik had na de geboorte van de derde weer een spiraaltje laten plaatsen maar het voelde toch niet lekker. Ik was moe en verder, nou ja, gewoon vage klachten. Was ik in de overgang?
Show More
Share by: